Shared Leadership Council

 

 

Shared Leadership Council, iets voor jou?

Ben jij als leider in je organisatie aan de slag met gedeeld leiderschap, zelfsturing en zelforganisatie? Wil je met andere leiders hierover uitwisselen, leren van gelijkgestemden en reflecteren op de specifieke uitdagingen waarmee je in dit proces te maken krijgt? Wil je samen ontdekken hoe je collectieve en persoonlijke wijsheid nog effectiever kunt uitnodigen in je organisatie?

Zelfsturing en zelforganisatie impliceert dat je als leider een andere rol oppakt. In plaats van hiërarchisch te beslissen, creëer je een context waarbinnen mensen en teams zoveel mogelijk autonoom functioneren. In plaats van leiding te geven vanuit controle kies je voor een ondersteunende manier van leidinggeven en ben je een facilitator, verbinder, coach en inspirator. Het installeren van een cultuur van vertrouwen, een organisatiestructuur met heldere kaders en nieuwe vormen van samenwerken vraagt om een andere manier van kijken, naar jezelf en naar je medewerkers.

Best een pittig proces, waarin ondersteuning van peers wenselijk is. In deze Council gaan we samen de dans aan tussen persoonlijke en collectieve wijsheid.

Vraagstukken die aan bod kunnen komen: 

 • Hoe neem je een andere positie in?

 • Hoe laat je los op een veilige manier?

 • Hoe activeer je mensen?

 • Over welke beslissingen geef je inspraak?

 • Welke kaders zijn nodig?

 • Welke feedback-mechanismen bouw je in?

 • Hoe ga je om met weerstand op verandering?

 • Wat helpt in deze transitie?

Welkom in de Shared Leadership Council!

De Shared Leadership Council creëert een veilige omgeving waarbinnen 8 tot 10 leiders 2 maal per jaar 2 dagen samen komen om elkaar vanuit een steeds diepere verbinding te ondersteunen en inspireren. En om heel concreet best practices en advies uit te wisselen. Zo bieden we elkaar een duurzame leerervaring.

 

In een council ondersteunen we elkaar op ons pad van persoonlijk leiderschap. Zodat je als mens en leider voluit je eigen pad van wijsheid durft te volgen.  En zo steeds meer zelf de katalysator wordt van de verandering die je in je team, je organisatie en in de wereld wil zien.

De councils zijn een initiatief van Organisation Of The Future (OOTF). Bedoeld voor mensen met veranderkracht in hun organisatie die zich aangesproken voelen door de ‘hoofd-hart-buik- frequentie’. Scroll naar beneden voor meer informatie over OOTF.

Zie het als een soort intervisiegroep waarbinnen:

 • Je jouw kwetsbaarheid en kracht als leider kunt bespreken: wat roept het in je op, hoe kan je zelf groeien?
 • Je organisatie-uitdagingen en cases voor kunt leggen en leren van de ervaringen en feedback van je peers.
 • Je vanuit de kruisbestuiving en inspiratie van de council nieuwe stappen zet in gedeeld leiderschap en eigenaarschap.
 • Je samen ontspant en plezier maakt. Een niet te onderschatten factor op een Council-tweedaagse is tenslotte ook… fun! Cruciaal om je écht te kunnen smijten.

  Concreet

  • Je engageert je voor 2×2 dagen per jaar, op samen gekozen momenten.
  • Je onderschrijft de 4 principes van Organisations Of The Future (OOFT): https://www.ootf.be/principes  Deze principes van authentiek leiderschap vormen een belangrijke basis voor de Council. We vragen elke deelnemer zich te engageren om vanuit deze intentie deel te nemen.
  • We organiseren een kennismakingsavond op dinsdag 2 mei bij Choco in Deurne, Van Baurscheitlaan 16-18, van 19u30 tot 22u. Je maakt kennis met de andere geïnteresseerden en de facilitatoren. En met Steven Pauwels, een van bezielers en drijvende krachten van OOTF.
  • Je betaalt 1.000€ per council van twee dagen. Dit is excl. btw, verblijf en catering die op het moment zelf betaald worden aan de locatie. De verblijfskosten van de facilitatoren worden gedeeld door het aantal deelnemers.

  Doelgroep

  Leiders in organisaties en leidinggevenden met beslissingsmacht en veranderkracht, die in hun rol verantwoordelijkheid dragen rond interne organisatie, team en organisatieontwikkeling, organisatiestructuur en cultuur en hierin principes van gedeeld leiderschap, governance, wendbaarheid, collectieve wijsheid en zelfsturing toepassen.

  Interesse?

  Maak via het formuliertje achter de knop hieronder je interesse in deze council kenbaar en laat ons weten of je bij de kennismakingsavond van 2 mei bij in Deurne (zie hoger) aanwezig kan zijn.

     De facilitatoren van de Shared Leadership Council

     Deze council wordt enthousiast begeleid door OOTF-facilitatoren Peter Plusquin en Dette van Zeeland. Zij integreren zich in de groep, stellen het programma samen op basis van de behoeften van de deelnemers, begeleiden elke tweedaagse, kaderen en bieden ontbrekende inzichten. Alle facilitatoren van de Organisation Of The Future vormen op hun beurt samen een leergroep, waarin ervaringen gedeeld worden en kennis wordt uitgewisseld.

     Peter Plusquin is gepassioneerd door zingeving, autonomie en verbinding. Hij begeleidt leiders om stil te staan bij wat hen werkelijk drijft, in het creëren van een helder innerlijk kompas en in het leren luisteren naar wat zich wil ontvouwen. Zijn werk rond team-en organisatiepurpose zorgt voor verbonden en bevlogen teams.

     Als Life Whispers coach en trainer brengt Peter leiders en teams dichter bij hun eigen wijsheid. Zodat ze nog straffer in hun eigen unieke verhaal durven stappen, leiding nemen en anderen inspireren om van de wereld een meer zinvolle, menselijke en duurzame plek te maken. Vanuit zijn levensmissie ruimte bieden en wijsheid bevrijden coacht hij individuen en organisaties naar meer flow, zingeving, richting en drive.


     Dette van Zeeland
     heeft een passie voor organisatiedesign en ontwikkeling, cultuurverandering en zelfsturing. Ze geniet ervan om organisaties te gidsen in het benutten van collectieve wijsheid, gedeeld leiderschap en het opzetten van een organisatiestructuur en governance systeem waarin informatie en invloed doorstroomt. Ze faciliteer daarnaast transformatie via persoonlijke leiderschapstrajecten en inspireert rond verbindend communiceren en samenwerken. Ze is een expert in Sociocratie 3.0 en consent besluitvorming. Ze haalt ook veel voldoening uit het begeleiden van teambuildings, trainingen, participatie- en cocreatie trajecten en kijkt steeds systemisch en holistisch naar organisaties.

     Via Corporate Rituals zet ze oude wijsheid en rituelen in op de werkvloer die heling, markering, purpose en legacy ondersteunen.

     Meer over Dette lees je hier.

     Historiek van de Councils en Organisation Of the The Future

     De eerste council werd in 2008 opgericht door leiderschaps-en organisatiecoach James Bampfield. James begeleidde toen CEO’s van grote familiebedrijven en merkte dat ze allen tegen dezelfde issues aanliepen. Zo ontstond het idee om deze CEO’s samen te brengen zodat ze ook van elkaar zouden kunnen leren. De eerste (en nog steeds bestaande) CEO-Council met Wouter Torfs, Frans Colruyt, Joost Callens, Toon Bossuyt, Mathi Gijbels en Bart Claes was geboren. In het verlengde daarvan zag in 2016 Organisation Of The Future het levenslicht, met als doel een bredere beweging op gang te brengen. 

     Contact

     +32 495 18 50 08

     Noéstraat 19 - 3360 Bierbeek