Krachtig herbronnen dankzij deze boeken

door | 26 juni 2023

De zomer is een ideaal moment om even af te haken, je gedachten te verzetten, tijd te nemen voor jezelf, je te resourcen. Graag deel ik enkele boekentips die je kunnen helpen om weer helemaal in lijn te komen met je zijn.

 

Fokke Obbema – De zin van het leven

Fokke Obbema (Nederland) werkte als chef van de economieredactie voor de Volkskrant. Tot hij in april 2017 een hartstilstand kreeg. Deze ingrijpende gebeurtenis deed hem nadenken over zijn leven.

Na zijn revalidatie, verliet hij de stressvolle economieredactie en werd op eigen initiatief chef zingeving voor dezelfde krant. In die nieuwe hoedanigheid bracht hij wekelijks een interview met bekende en minderbekende medemensen over de grote levensvragen. 

Dit resulteerde in ‘de beste interviewserie van 2018’, aldus Matthijs van Nieuwkerk. Dit boek is een bundeling van een veertigtal prikkelende gesprekken waarbij de eerste vraag telkens luidde: ‘Wat is de zin van ons leven?’

Wat het boek zo sterk maakt zijn de zeer uiteenlopende gesprekspartners: een filosoof, een oud-ambassadeur, een sterrenkundige, een vogelexpert, een kunstenaar, een theoloog, een talentcoach, een bergbeklimmer, enzovoorts.

Het boek leest als een trein. Je kan er ook voor kiezen om af en toe één gesprek te lezen, bij wijze van inspiratie en voeding voor de ziel. Ook de vervolgreeks, gebundeld in ‘Een zinvol leven’ (2021), is van dezelfde kwaliteit. 

 

Frank Janse – De zin van jouw bestaan

 

Frank Janse (Nederland) is ondernemer, trainer, coach en bezieler van de uitgeverij Bewust Zijn.

In dit boek brengt Frank een stukje Oosterse filosofie en Westerse psychologie samen. Hij benadert de zin van ons bestaan vanuit non-dualiteit en NLP.

Het denkverstand is als een wesp in een auto. Voor je er erg in hebt, is al je aandacht erop gericht.

Dit boek geeft handvaten om contact te maken met jouw essentie voorbij de denker in jou. Het geeft geeft duidelijke antwoorden op essentiële vragen. Wie ben ik? Wat is mijn rol en doel in dit leven? De inzichten die je via dit boek krijgt, bieden je een kans op meer vrijheid, geluk, een hogere kwaliteit van leven en innerlijke rust. Het brengt je dichter bij jezelf. Uiteindelijk ontdek je wat je in essentie bent, altijd al was en altijd zal zijn. Het is de sleutel tot waar geluk. Ideaal leesvoer als je eens op een totaal andere manier naar jezelf wil kijken.

‘De zin van jouw bestaan’ was ook een inspiratiebron voor mijn eigen boek (zie hieronder).

In 10 stappen een heldere levensmissie

 

Ik schreef dit boek in het najaar van 2020, samen met sociaal psycholoog en collegacoach Sander van Eekelen. Intussen zijn we aan de tweede druk toe.

‘Een aanrader voor iedereen die in contact wil komen met de ‘zin’ van zijn/haar leven en bewuster wil bijdragen aan een duurzame samenleving op onze planeet.’
Leen Lambrechts-Noël – Master Certified Executive Coach, Accredited Coach Supervisor 

Aan de vele reacties te horen, zijn we er blijkbaar in geslaagd om zo’n wolkig concept als levensmissie heel concreet en tastbaar te maken.

Het boek leidt je stapsgewijs naar een bondige, zin- en energiegevende formulering van je levensmissie. Het geeft je een helder innerlijk kompas van waaruit je moeiteloos focus en richting aanbrengt in je leven. Een kompas dat je, op beslissende kruispunten in je leven, direct aangeeft welke jouw weg is.

Het is een doe-boek, dat je via een online toolkit (met daarin een werkboek en krachtige visualisaties), inspirerende oefeningen, opdrachten en voorbeelden uit onze coachpraktijk je levensmissie laat ontdekken.