Coachen zonder script

Masterclass & Mentortraject

Faciliteer innerlijke wijsheid

Als coach hou je van methodieken, scripts en goede vragen. Ze bieden houvast en geven structuur aan je sessies. Iemand zit met een vraag of voelt zich slecht; jij past je procedures toe en hup, je coachee kan weer verder.

Maar is dat wel zo?

De meeste scripts hebben als doel om de coachee van A naar B te brengen.

De focus ligt op B, het gewenste resultaat. Maar wat nu als jouw cliënt diep vanbinnen (mogelijks zelfs onbewust) eigenlijk helemaal niet naar B wil, maar naar C? Of nog wat te leren heeft in A? Door de procedure te volgen geef je weinig of geen ruimte om stil te staan bij wat er is en naar boven te halen wat echt wil gebeuren.

Daarmee dreigt het coachgesprek zich te verengen tot een louter mentale uitwisseling van ideeën.

‘Ja,’ zegt je klant dan, ‘dat is een optie die ik zou kunnen bekijken…’

Echt in beweging komt ‘ie niet.

Frustrerend. Het is te veel ‘praten over’.

Alsof je de essentie (net) niet te pakken krijgt.

Door te focussen op de tool (soms letterlijk met script in de hand om zeker geen stap over te slaan) riskeer je als coach zelf te veel in je hoofd te zitten (‘Doe ik het wel goed? Hoe ging het nu ook alweer?) en daardoor niet ten volle in contact te staan met de persoon voor je. En krijg je mogelijks het gevoel dat je werk niet diepgaand en vervullend genoeg is.

De meeste scripts, tools en methodieken focussen op het faciliteren van mentale denkprocessen. Alsof we nog meer gedachten geven aan hij/zij die verdrinkt in zijn/haar gedachten. Als we voornamelijk mentaal coachen raken we maar een klein stukje van het potentieel, is de bandbreedte van wat we onderzoeken beperkt.

 

 

‘Hoe droevig dat mensen

het dichtsbijzijnde over het hoofd zien

en naar waarheid zoeken in de verte als iemand

die temidden van water dorstig schreeuwt’

Hakuin Ekaku – zenmeester

 

Coachen zonder script: duik onder de waterlijn

 

 

Via Coachen zonder script leer je hoe jij je cliënt bij zijn/haar eigen diep weten brengt, zonder omwegen.

Je laat alle scripts, verwachtingen en gewenste resultaten los en bent volledig present in het moment.

Zo word je een uitstekende gids in het verkennen van de coachee’s innerlijke wereld van beelden, lichaamsgewaarwordingen, aanwijzingen en inzichten. In de innerlijke wereld is alle potentieel aanwezig en put je uit zoveel meer informatie dan alleen maar het verstandelijke.

 

Als er niets meer tussen jou en je coachee staat is het goud.

 

De coachee komt tot de meest heldere, rakende en verrassende antwoorden die hij/zij dan ook niet meer kan ontkennen. En komt dan als vanzelf in beweging. Door te coachen zonder script kunnen antwoorden op een ontspannen manier ontstaan en kom je sneller bij de essentie.

Als coach ervaar je hoe eenvoudig en krachtig coachen kan zijn, als je mee onder de waterlijn duikt. Hoe de kwaliteit van jouw aanwezigheid als vanzelf diepgaande processen bij je cliënt in gang zet. Hoe je moeiteloos de essentie coacht, voorbij het gepraat, voorbij de scripts, de tools en de methodieken.

 

Door zelf zonder scripts volledig aanwezig te zijn, nodig je ook je coachee uit om zijn/haar scripts (lees: de gedachten en overtuigingen die hij/zij heeft over het coachtopic) los te laten en benieuwd te zijn naar een diepere wijsheid en weten

 

 

 

Zie deze masterclass als de NEXT STEP in je groei als coach.
Gewoon jezelf mogen en kunnen ZIJN ‘full present’ zonder scripts of
procedures. Vanuit een diepe rust en vertrouwen benieuwd zijn
naar wat er zich door jou en de coachee heen wil ontvouwen.

 

 

 

In de onderstaande video-opname gaat collega-coach Bert Van Roie met mij in gesprek over de ontstaansgeschiedenis, het opzet en de effecten van Coachen zonder script.

 

 

 

De effecten voor de coachee

 

Je coachee hoort zichzelf antwoorden en inzichten formuleren die uit een diepere laag komen. Deze zijn vaak verrassend, net omdat ze niet bedacht zijn. En komt zo te weten wat de wijsheid van zijn/haar gehele systeem (hoofd, hart, buik, het leven zelf…) te vertellen heeft.

Jouw cliënt krijgt beelden, inzichten, gewaarwordingen en antwoorden die zo doorvoeld zijn dat hij/zij van binnenuit intrinsiek gemotiveerd is om voluit in de actie te gaan.

‘Het is alsof ik sinds de coaching over een paar extra handen beschik, waarmee ik mijn rug zachtjes vooruit duw en eindelijk in beweging kom’

 

Anita

Vaak gebeurt er ook nog iets anders. Door de diepe rust waarin de coachee gebracht wordt kan het zijn dat hij/zij in contact komt met extra hulpbron, iets dat hem/haar overstijgt.


‘Ik kwam tijdens de coaching in contact met een kracht die veel groter is dan mezelf. Peter stimuleerde om deze kracht helemaal toe te laten.

Ik voelde me letterlijk ruimer worden, uitdeinen. Deze energie omhulde mijn hele zijn en gaf me bedding, potentie en kracht. Sindsdien is deze kracht altijd bij me, voel ik me minder alleen
en sta ik met meer vertrouwen in het leven.’

Jarne

De cliënt leert om meer in de overgave te gaan, controle los te laten en te durven vertrouwen op het leven. En is zo in staat om steeds meer de innerlijke flow te volgen.

‘De coaching bracht me in contact met mijn meest natuurlijke staat van zijn, van waaruit de stappen die ik te zetten had zich als vanzelf aan me toonden. Zalig! Zo heb ik altijd al willen gecoacht worden.’

Steven

Zin om te leren coachen zonder script?
Volg de MASTERCLASS of het MENTORTRAJECT.

De Masterclass (1 dag) legt een stevige basis en fundament om te kunnen coachen zonder script. Het Mentortraject (Masterclass + 8 online bijeenkomsten) brengt je naar je Next Level als coach. Door intensief te oefenen krijg je de finesses steeds meer in de vingers.  

MASTERCLASS

12 mei 9u30-17u
De Broeikas
(regio Leuven)

De Masterclass legt een stevige basis en fundament om te kunnen coachen zonder script. Je leert de principes, krijgt demo-coachings en gaat zelf in oefensessies aan de slag.

Je leert hoe je het ‘praten over’ letterlijk stopt en je jezelf en je coachee naar een diepe staat van rust brengt, van waaruit de innerlijke exploratie van start kan gaan. Je ontwikkelt een open en ontvankelijke coachhouding waardoor antwoorden als vanzelf komen bovendrijven. En leert steeds meer te vertrouwen op je eigen intuïtie en aanvoelen. 

De Masterclass vindt plaats op vrijdag 12 mei van 9u30 tot 17u. Locatie: De Broeikas, Klein Heidestraat 28E in Neervelp/Boutersem bij Leuven. We werken met een carpoolsysteem.

Prijs: € 249 exclusief btw inclusief lunch en versnaperingen / Vroegboekprijs € 229 bij aanmelding voor 31/3

Opzet en programma
 • Kadering en filosofie van Coachen zonder script
 • Enkele straffe scripts (!) om de coachee in no time naar een diepe staat van rust te brengen
 • Twee poorten van waaruit je de innerlijke exploratie kan laten starten
 • Vier straffe vragen om de innerlijke exploratie maximaal aan de gang te houden en te ondersteunen
 • Het coachen van emoties en innerlijke blokkades
 • De oogst van de exploratie omzetten naar concrete actie
 • Demo-coachings en veel oefenen met elkaar

MENTORTRAJECT

Masterclass + 8 online supervisiebijeenkomsten
met start op 6 september

Het Mentortraject (Masterclass + 8 online bijeenkomsten) brengt je naar je Next Level als coach. Door intensief te oefenen krijg je de finesses steeds meer in de vingers. Elke bijeenkomst belicht een ander aspect van Coachen zonder script. Per bijeenkomst vinden er twee coachsessies plaats van 20 minuten, waarna er ruimte is om te reflecteren en elkaar feedforward te geven

Er is plaats voor maximaal 6 deelnemers die onder begeleiding elkaar coachen.

Data: van 6 september tot en met 20 december 2023 (6/9, 20/9, 4/10, 18/10, 8/11, 22/11, 6/12 en 20/12) en dit telkens op woensdagochtend van 9u30 – 12u.

Prijs voor het Mentortraject (Masterclass + 8 online bijeenkomsten): € 1149 excl. btw/ Vroegboekprijs € 1099 bij aanmelding voor 30/3

Opzet en programma

 • Elke bijeenkomst belicht een ander aspect van Coachen zonder script.
 • Per bijeenkomst vinden er twee coachsessies plaats van 20 minuten, waarna er ruimte is om te reflecteren en elkaar feedforward te geven
 • In totaal coach je tijdens de bijeenkomsten 2x en word je 2x gecoacht
 • In twee bijeenkomsten geef ik een demo-coaching
 • Je ontvangt mijn feedforward op je rol als coach in de bijeenkomst zelf en achteraf
 • In elke bijeenkomst is er ruimte voor Q&A
 • Je ontvangt van elke bijeenkomst de audio-opname (beschikbaar via een online leeromgeving)
 • Tussen de sessies door oefen je met andere deelnemers

Het mentorprogramma is geïnspireerd door het originele Supervised Mentor Coach Program van Alan Seale.

Schrijf hier in voor de Masterclass van 12 mei

Schrijf hier in voor het mentortraject

Veel gestelde vragen:

Wat versta je onder scripts?

Met scripts, tools en methodieken bedoel ik hulpmiddelen om een cliënt meer inzicht te geven in de situatie en hier anders naar helpt kijken. De meeste scripts zijn ontworpen om de cliënt te helpen bewegen van de huidige naar de gewenste situatie.
Elke school of benadering heeft zijn eigen set aan hulpmiddelen en tools. Ze bieden houvast en helpen de coach om structuur te houden in het gesprek. Denk bijvoorbeeld aan procedures om mensen te coachen die last hebben van perfectionisme, faalangst, beperkende overtuigingen, stress, burn-out, bore-out. Tools om oplossingsgericht, talentgericht, potentieelgericht, ontwikkelingsgericht,  krachtgericht… te coachen. Soms zijn ze kort en bondig (bvb in de vorm van enkele vragen/een eenvoudig model), soms ook heel uitgebreid waarbij de volgorde van de stappen en de juiste vraagstelling nauwgezet dienen gevolgd te worden. Ook de tekst van een visualisatie die je voorleest of uit je hoofd kent, is voor mij een script.

Moeten alle methodieken, tools en scripts dan op de schop?

De methodieken, tools en scripts die je geleerd hebt hoeven niet weg. Je neemt je rugzak aan tools en technieken uiteraard overal met je mee.

Door te coachen zonder script, volledig te kunnen zijn met wat is en benieuwd te zijn wat er zich wil ontvouwen, kan het zomaar gebeuren dat een bepaalde tool, script of methodiek zich op een bepaald moment in de coaching als vanzelf aandient om het proces verder te ondersteunen.

Voor wie is deze opleiding bedoeld?

‘Coachen zonder script’ is een advanced training voor coaches met al heel wat uren coachervaring op de teller die op zoek zijn naar manieren om effectiever, diepgaander en moeitelozer te coachen.

 

Nog vragen?

 

 

Boek een verkennend gesprek

 

Dankzij ‘Coachen zonder script’ leer je coachen wat er is,

niet wat er zou moeten zijn of waar het naartoe zou moeten.  

Door wat er is alle aandacht en bestaansrecht te geven,

ontstaat een diepe rust en ontspanning en komt er ruimte

om te ervaren wat er wezenlijk geleefd wil worden.   

 

 

Life Whispers

 

Er is zoveel nood bij mensen om stil te staan, alsof de wereld op hol is geslagen. Mensen zoeken houvast en richting in de buitenwereld, terwijl de antwoorden als diamanten klaarliggen diep vanbinnen. De meest geweldige antwoorden kunnen ze gewoon in zichzelf ontdekken. Vaak komen ze ook terug in contact met hun innerlijke wijsheid: dat wat ze altijd geweten hebben.

Door te coachen zonder script help je hen om te leren luisteren naar het fluisteren van hun hart en zo meer ontvankelijk te zijn naar wat het leven hen werkelijk wil vertellen. Ze ontvangen antwoorden en inzichten die ze nooit hadden kunnen bedenken. Ze komen in contact met hun grootste potentieel en ontwikkelen een helder innerlijk kompas vanwaaruit het leven zich vreugdevoller, moeitelozer en in volle vertrouwen mag ontvouwen.

 

 

Over de trainer

Peter Plusquin is Life Whispers coach en trainer. Via coaching biedt hij ruimte om dichter bij je eigen wijsheid te komen. Zodat je in je eigen unieke verhaal durft te stappen, leiding neemt en anderen inspireert om van de wereld een meer zinvolle, menselijke en duurzame plek te maken.

Peter is opgeleid en gecertificeerd als Transformational Presence & Leadership Coach. Onder het mentorship van Alan Seale (Centre for Transformational Presence – Boston).

Enkele andere gevolgde opleidingen:
Nlp-masterpractioner (42 dagen), Inspirerend Coachen en Coachen op persoons- en zijnsvragen bij Jef Clement (19 dagen), The Power of Presence bij Robert Dilts, Coachen op missie en identiteit bij de Coaching Square (Bloom 12 dagen). Via de ‘Soul Mission’-training van Alan Seale vond ik de woorden om mijn levensmissie te benoemen: ‘Ik bied ruimte en bevrijd wijsheid’.

Peter is tevens erkend als loopbaancoach en outplacementbegeleider.

Peter Plusquin

Hij is co-auteur van het boek ‘In 10 stappen een heldere levensmissie, leef in lijn met je zijn en maak het verschil’.

Gedurende 11 jaar was hij medebezieler van het Coach Café Leuven, een ontmoetingsplek waar coaches en trainers zich bijna maandelijks konden laten inspireren door topsprekers en topexperten uit het coachvak. In die 11 jaar zag hij ontelbare scripts, tools en methodieken de revue passeren.

 

 

‘‘De rust en zuiverheid waarmee Peter coacht brachten me dichter bij mijn kern. Door de ruimte die hij me gaf, konden blokkades transformeren en vond integratie plaats. Het coachtraject was zo’n openbaring voor mij, mijn leven gaat meer en beter stromen. Dankbaar ben ik voor deze transformerende reis met jou, Peter.’

– Sushma Ramkhelawan Zaakvoerder ‘Hart for Her’ (regio Utrecht).” –

‘Dankjewel, Peter, dat je mij op een bijzonder fijne en integere manier de ruimte bood om bij mijn eigen wijsheid te komen.’

– Gerlinde Cooymans
Loopbaancoach en bestuurder van het loopbaancentrum Heart@Work (regio Antwerpen) –